+30-30/960-6661
Aprilia SR50 olajcsere
Aprilia SR50 olajcsere

Aprlia SR50, egy sportos, pörgős motor. A vízhűtéssel szerelt blokkja megfelelő alap, a tuningoláshoz.

Ha szeretnénk még többet kihozni a motorunkból sokféle teljesítményfokozó alkatrész közül választhatunk.

Aprilia SR50 olajcserénél mire is gondolhatunk?

Mivel ez a robogó kétütemű blokkal szerelt, így nem a négyütemű motorokhoz hasonló olajkenéssel működik.

A legtöbb robogónál benzintartály mellett található az olajtartály. Ebbe töltjük a kétütemű motor kenéséért felelős olajat.

 Ha módunkban áll, részesítsük előnyben a szintetikus olajakat. Ezek ára valamelyest magasabb, de jobbak, mert nagyobb a kopás és tapadás gátló tulajdonságuk, alacsony a hamu tartalmuk, jobban elégnek.

E miatt a jobb égés miatt kevesebb rakódik le a kipufogókban, kevésbé dugítva azt el. Egy eldugult kipufogóval már nem megy a robogó, vagy csak nagyon lassan. Ebben az esetben cserélni ajánlott a kipufogót.

A sokáig nem használt motor olajtartályából lehet még esetleg leengedni az olajat. Maximálisan 5 éves legyen benne, ennyi ideig lehet használni a flakonban tárolt olajat is.

Aprilia SR50 olajleeresztése az olajtartályból

Dönthetünk, úgy, hogy lecseréljük az olajat.

Aprilia SR50 olajtartály
Aprilia SR50 olajtartály

A robogó olajtartálya az első idomnál található. A fényezett idom felett van egy fekete színű, amit egy-egy csavar tart a felső végeken.

Ezt levéve láthatjuk az olajtartályt. Az olajcsövet lehúzva tudjuk leengedni az olajat.

Ha lefolyt, dugjuk vissza a csövet és töltsük fel a tartályt.

Aprilia SR50 hajtóműolaj csere

A motorolaj mellett még egy olajat használó egység található a robogóban: ez a hajtómű.

A robogók motorblokkjának hátsó részén van egy körbezárt egység. Ez az egység típustól függően, a dekni alatt vagy  a hátsó kerék felé eső oldalon is lehet.

Ebben az egységben van 3 fogaskerék. Egy a kuplung tengely végén, egy a hátsó keréktengely végén van. E kettő között egy közlő fogaskerék található. Erről a témáról bővebben olvashatnak és videót is láthatnak.

A hajtóműolaj feladata

Ez az olaj biztosítja a kenést, így a könnyebb működést a hajtóműnek. A fentebb említett fogaskerekekről szennyeződés kerülhet az olajba. Ez keni / védi a fogaskerekeket.

A hajtómű olaj

Általánosan elfogadott, hogy 80W90 viszkozítású olajat használnak. Ez egy sűrű hajtómű olaj, ami kevésbé hígul fel még a nagy melegben sem.

Aprilia SR50 hajtómű olajcsere intervallum

A gyári előírás 10.000 km-enkénti cserét ír elő, de nem teszünk rosszat vele, ha gyakrabban vagy évente lecseréljük a hajtómű olajat.

Aprilia SR50 hajtómű olajcsere folyamata

Szükségünk lesz egy  villáskulcsra / krovára  és egy olajleeresztő edényre. Készítsünk magunk mellé egy rongyot is, hátha szükséges lesz egy kis olaj törlésre.

Aprilia SR50 kihajtásolaj betöltő nyílás
Aprilia SR50 kihajtásolaj betöltő nyílás

Az olajbetöltő  a motorblokk végén található, Egy nívópálca van betekerve a nyílásba. Ennek a kitekeréséhez valószínűleg szükségünk lesz egy fogóra. Az olajszintnek, a nívópálca vége felé eső első jelig kell érnie.

Aprilia SR50 olajcsere öszegzés

Végezzük el rendszeresen a robogónk hajtűművének olajcseréjét. Ha ezt megtettük, ezzel is gondoskodtunk, hogy motorunknak ez a része ne a szükséges olaj nélkül működjön.